Dapatkan ebook ini dengan hanya RM 20 sahaja. Sangat berguna untuk pasangan yang sedang merancang perkahwinan mereka. Amat berbaloi....


erm...da lama bersarang blog nie... xde ms nak update. dah kebetulan dpt update ni.. enin nak share sumting ngan korang sume. ni first raya bersama suami tercinta. seronok kan main lg. mmg raya sakan la kami dua... hikhikhik....
video

smlm merupakan hari pertama kelas BI yg enin amik... sj jew amik kelas nie... wase nak improve lg BI ni... da lama xpraktik mmg la lintang pukang jadinye... tu yg amik gak tu.. only 3 days a week...n kls ni akan berlangsung selama sebulan setengah je... berbaloi sgt walaupun kena byr rm250. enin bukan amik kelas ni sowang2... enin masuk kls ni ngan opismate... kami dua2 mmg excited gile2 nak join kls ni... nama kwn enin ni aina... kami sebaya n sama2 da berstatuskan 'married'.... aina & ainin... bukan twin tau... tp boss kami selalu tertukar nama kami.. padahal jauh benor rupe kami dua... 


ok...back to d story...semuanya bermula dr blk keje ptg smlm... dlm keta enHubby xabih2 ingatkan...

enHubby : ingat tau pesan abang... study je... (mata dia duk jeling2 kat enin smbl drive)
enin : nape abg pesan gtu... (dgn senyum sumbing..haha... cemburu ke dia?)
enHubby : sj je abg pesan gtu... ingat...study je.. bukan main2...
enin : yela...study la.. nape? abg ingat enin nak ngorat other guys ek? hahaha...(enin gelak sungguh2 dlm keta)
enHubby da buat muke geram dia...
enHubby : manala tau kan.. innamal a'mal lubinniat.... (dia gelak kat enin lak)
enin : ye...innamal a'mal lubinniat...n niat enin nak study la.. enin taula.. enin kan isteri kesayangan n intan payung abg.... haha (enin gelak lg)
enHubby : awak tu klu g mn2 org mudah suke ngan awak..bukan org tau pun awak tu bini abg.... hehe.. (dia gelak lg)
enin : ala..bini abg ni bukannye lawa sgt pun smpai ramai minat...xpe...nnt enin cop 'Saya bini org' kat dahi ek... (enin xabih2 gelak dlm keta...)

mlm tu..lps maghrib enin pun bersiap2 nak ke kelas...enHubby warning ngan senyum kambingnye tu... 
enHubby : enin...no lipstik2...no wangi2... 
bahagian enin, enin gelak je... haha... tul2 parah jeles enHubby enin ni...
enHubby : ingat..study je.. klu abg tau ada yg pelik2, esok gak abg pun g daftar.. (parah2 cemburunye...actually ni 2nd time dia tunjuk rs cemburu dia kat enin slps hampir 7 bln jd suami isteri....)

smpai klas, enin citer kat aina ape yg da berlaku.... rupenye2 suami dia pun sama... pesan kat dia mcm tu... klu aina tu padanla suami dia riso..sbb dia org cantek n cun... tp enin ni org besa je...xla cun or comel pun... haha... lucu tul enHubby enin tu...

teringat lak kat satu hari tu...kami naik keta...n enin buka tingkap sikit... pastu ada la mamat ni kat sebelah.. dia pun ckp 
enHubby : enin...tutup tingkap ckit...sebelah ni duk tgk, sblh tu duk tgk.... geram lok wase..
enin : ala...bukan enin care kat dia pun....
enHubby : xleh...kan nnt ada yg nak kena retap ni... haha...(dia gelak)
enin : klu gtu kurung enin dlm umah la...br org xtgk enin da...
dia terus2an gelak pastu...


last weekend ikut enHubby ke Family Day opis dia... wah! syok sgt tmptnye... di Agro Resort, Setiu... around 1 hr & half la jaraknye dr umah kami... kami stay sana 3 hari 2 mlm.. tmptnye jauh dr kesibukan jln raya... jauh dr sbrg kebisingan.. mmg syokla klu nak release tension kat sn... 

~* tmpt kami berehat *~

actually Family Day tu combine ngan Kursus Kendiri tuk staff UPMN. tp kursus tu sehari je...ari Jumaat jew. jdnye time enHubby kursus...aktivitiku bersama isteri bos enHubby n one of his friend...ronda2 la...ape lagi kan... kami tgk budak2 mandi kolam...nak tgk anak mandi...kami sama2 lum ada anak lg... pastu beli makanan ikan...bg mkn ikan2 kat kolam ikan.. kolam ikan byk kat ctu.. ikan pun byk. teruja je bl tabur makanan, ikan2 melompat2 berbut kan makanan... hehe... ikan talapia hitam n talapia emas la paling byk....suke sgt!

~* kanak2 bermandi manda *~

~* kat cni la kami beri mkn ikan *~

lps abih sesi kursus enHubby... enin round lg ngan enHubby lak...then kami berkayak...org len byr...tp kami main free... baik ngan bos resort punye pasal... hehehe.... 
esoknye ari sbtu kami ada sukaneka... sonok...bl tibanya time sukaneka tuk suami isteri... kami main 'sambut kasih' n 'sambut sayang'... sambut sayang kami dpt tmpt ketiga... time blk...bos resort bg lg tshirt resort kat enHubby... thanx to en.sanusi.. layan kami ngan baik... tggu kedatangan program enin lak di sini ye...  tmpt ni pun sesuai tau nak program team building n program kendiri tuk budak2 sekolah...

~* enin n enHubby berkayak dicni *~

"Nama saya...shahid al-hafiz... saya la anak buah kesayangan ceksu saya"

 
"saya cuke bl tiba masa ceksu lambung2 saya... conot sgt wase..."

"yaaa...saya baru pandai tgk kamera nie... "

"shaye pun windu sama kamu enHubby a.k.a MyAZ.."

Julung2 kalinye syarikat tmpt enin bekerja buat program gni.... yg duk usaha gop nok wak program gni Ainin & Aina la... cam pasangan kembar je kami kan... bos pun selalu duk t'tukar nama kami dua.. padahal tuan punye badan bukannya mcm kembar pun... credit to kak irda jugak...coz dia yg carikan tempat tuk kami buat fmly day... di Residence Inn Cherating. from 13 may until 15 may... syioooooookkkkkk la jugak... hehe... tp byk tul mslh from d beginning till d end.

"pertandingan sape badan paling sasa... hahaha.."

 
"warm up dlu ye..."

 
"aunty enin ngan baby aidi... "

  
"ye arghhhh.... we did it! padahal xkena pun. wakakaa..."

"penyampaian hadiah from our big boss"

thanx boss sbb luluskan bajet buat program ni walaupun xseberapa tp cukup bermakna tuk sume org ingat smpai bl2 lebih2 lg kami urusetia... (",)


belum cube belum tahu... ape2 hal korg leh contact enin di emel mrs_pino@yahoo.com
atau layari website 
atau

 happy birthday to me..
happy birthday to me..

hehe...da 26 tahun da... mcm xaye je kan...ape2 pun masih lg mude di sisi My Az.. hehe...
smlm enin lalui wonderfull time... best sgt2...
kami celebrate kat Restoran Norazila... Pekena Lamb Chop & Kuew Teaw Goreng kat sn.
walau kedai besa tp best sgt2... rai besday sekali ngan adam + amad. adik2 lelaki enin... yg len2 xnak ikut.
My Az wit his bro in law

~* U S *~

 me & amad

thanx to My Az...bukan sahaja lanje mkn... pastu da sampai umah... My Az buat suprise hadiah lak.. ingatkan da xde hadiah tuk enin... hehe... hadiah yg cukup bermakna buat enin tuk jd isteri yg lbh baik pd My Az...

Terima Kasih Abang... Sayang abang sgt2...

InsyaAllah..perkahwinan mereka nnt akan menjadi perkahwinan yg bermakna dlm keluarga besar kami.. sejarah dlm keluarga...perkahwinan pasangan Istimewa...

~*~ termeterai sudah pertunangan yaya dgn shafie ~*~

~*~ yaya bersama umi, mak2 sedara & tok ~*~

~*~ new of me yg berada di cc pelamin.. da lama xbergambar sjk tukar status ~*~

xsmpt nak bergambar sm2 ngan yaya... en.Hubby da ajak blk time tu... huhu.... ada hal len lg nak kena buat pastu. cedey gak tp xpe...nnt kawen yaya pasti bergambar byk2.. hehe...

Subhanallah.... detail betul kisah Ibunda Rasulullah SAW dlm buku nie... 
tetiba dtg hairan mcm mn penulis bley explore kisah Ibunda dan Ayahanda Rasulullah SAW dan diceritakan blk dlm buku nie... seronok dpt mengenali Ibunda Baginda walaupun melalu penulisan. Sebagaimana hebatnya Rasulullah... begitula juga Ibunda dan Ayahanda Baginda melalui penulisan ini. Ibunda dan Ayahanda Baginda begitu menjadi perhatian sedari mereka kecil lagi...
..:: sedih+terharu+bangga+kagum ::..
semua ada bl baca buku nie... buku ni umi enin beli kat expo buku baru2 ni kat TTC. mulenye nampak kulit buku tu je mcmmenarik utkdibaca... hehehe... org kata "dun judge a book by its cover" kan..tp ape2 pun bg enin nak dptkan mood membaca ni walau cane pun nak kena gak tgk kulit buku tu.  pastu umi offerbaca.ms tu dia da abih baca. satu mlm je umi dpt habiskan...dengan sekotak tisu disebelah... umi ckp...sedih n terharu yg amat bl baca buku ni.... enin pun ape lg...mcm best je kan... nak2 lg kisah Ibunda Rasulullah... sape yg xnak tahu kisah hidup keluarga Baginda kan.. lebih2 lg kisah Baginda sndr... 

start la membaca di umah mertua... 
wah! hebat... mmg bagus citernye... terharu sungguh enin... 
  • saat ditinggalkan Ayahanda Rasululah untuk berdagang di Yathrib....ms tu mereka baru je beberapa hari berkahwin.
  • ketika Abdullah akan dikorbankan dan bagaimana terjadinya 100 ekor unta sebagai ganti korban
  • ketika Aminah melahirkan Rasulullah dan air susunya kering...
  • ketika terpaksa berpisah ngan Rasulullah kerana mengikut Halimatul Saadiah...
  • bagaimana n kenapa Halimatul Saadiah mengembalikan Rasulullah kembali setelah dgr kabaran bahawa Rasulullah menjadi ancaman kepada pihak musuh
  • dan byk lagi kisah2 menarik dlm buku ni. 
bl da start baca rs xnak benti sbb teruja sgt nak tahu ape yg terjadi seterusnya sehinggala kawafatan Aminah dlm perjalan pulang dr Yathrib.



lama guh wase enin dok care ke blog nie... hehe...
dis entry enin nak introduce kat u all Tourmaline Flask nie.. My Az jual start jual ni selepas kami sekeluarga mencuba n kesannya btul2 buat kami puas hati tau. 
enin nak citer lebih2 sal termos ni pun x reti sgt... klu My Az yg ckp...pandai la dia... klu u all nak tahu detail pasal produk nie... korg leh klik kat titlle entry nie.. enin da link ka terus ke website dia. 
testi 1st from father in law : metua enin ni da uzur... selalu batuk2 berdarah. n xbley langsung silap mkn. klu silap mkn je terus masuk angin n jawabnye sakit dada la dia... but now alhamdulillah...batuk2 tu da kurang... n mkn mmg dia xberpantang langsung. dlm sebulan ni dia guna termos ni...kesan dia cpt gak la bley nampak.
testi 2nd from my father : first dia try air ni.. sik kuar masuk toilet je sbb buang air. mulenye riso gak.. rupenye kesan air ni bersihkan toksid dlm badan...tu yg byk kali ngat buang air tu.... n badan pun rs more fresh la... ayah enin mmg xde sbrg penyakit...so susah gak nak gtau ape kesannye... cume yg dia sndr rs...dia lebih segar dr biasa...
testi 3rd from sis in law : kak ipar enin hampir nak kena darah tggi baru2 ni... lps dia cube guna termos ni dlm 2, 3aritu tu...bl cek tekanan darah dia semula...alhamdulillah...da mule menurun hampir ke normal dah..
testi 4th from enin sndr : baru2 ni, enin kena jankitan kuman pd air kencing. ya Allah...sakit sungguh nak buang air. tiap 5 minit sekali g toilet... My Az pun suh la minum air tu byk2.. alhamdulillah...x lama pun sakit tu..xsmpai 2 hari buang air da lawas blk...senggugut enin pun da kurang dah skrg. klu x senggugut enin teruk guh tiap kali datang bulan... yg paling penting, sejak enin guna termos nie, alhamdulillah enin da xpakai inhaler asthma tu lg.. klu x leh kata tiap mlm guna inhaler sbb asma.

ni link website i-intelligent : http://www.i-intelligent.com.my/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=93

kdg2 duk kat opis ni bosan gak... bl dpt buat keje luar..OK ckit. tp penat lak. pg td bley plak lepas siap2 nak g keje...tetiba je dtg niat nak amik cuti.. nak monteng... hahaha... yg xtahan tu... ngan My Az sekali nak monteng... kekeke... tp bl kami duk termenung panjang kat meja mkn sambil2 bekpes... akhirnye amik keputusan pg gak keje... hehe...

~enin yg tengah kebosanan~


me as Pegawai Agama Daerah?? hikhikhik... tipu semata2... enin dpt akses sistem ni guna level ni. senang nak buat keje.. enin dpt akses semua modul bl ada mslh kat PAD2 yang terlibat. tp... kan...bl enin n azree sepenuhnye kena handle emnukahat ni...baru enin tahu betapa payah nye tugas yg aida pikul sorg diri selama ni. byk lg la nak kena update sistem. ada je page dlm system ni bermaslah yg kena kami baiki. letih la... skrg enin xsmpt nak buat keje lain. duk tgk emunakahat je. sib bek buat berdua bukan sorg2....

modul2 yg terlibat :

  1. kursus perkahwinan - so far complete modul except online registration tuk org awam
  2. nikah - maklumat nikah byk yg nak kena update. migration dt menyebabkan byk rekod rosak. huhu...
  3. kaunseling - blum diguna pakai lg. da pakai nnt mesti byk lg mslh.wargh!! jgn pakai la ye... pesanan tuk jheat & pad.
  4. cerai - mslh skrip tuk lelaki yg kawin lbh dr satu.ish...menyusahkan tul la org2 yg kawen ramai nie. huhu.. data pun byk kena baiki lg.
  5. rujuk - mslh bl org luar yg xde rekod nikah n cerai dlm rekod jheat rujuk d Terengganu.
huhu... pening...pening...

Finally dynasty memilih IBS... punyela berkurun lamanye enin study FingerTec tu.... research itu...research ini... lastly solution yg dipilih company guna IBS produk WTMS3000 (Web Based Time Management System). mmg best la guna IBS ni... sbb sumenye lengkap. memenuhi requirement Dato' Bandar. 





hari ni....mmg penat la... satu hari ini duk kat MBKT. buat enrollment staff tuk level 7 & 8 MBKT. half day duk buat enrollment...pastu duk training ngan en.zalizam from IBS company cane nak configure network tuk BioMetric tu... esok kena pi lagi... nak kena train teknisen MBKT lak... pg sok lak..ada appointment ngan JHEAT. wargh!!! bile nak relax pale otak ni skit ni??? keje...kje...keje... xabih2...  bentila.. jd suriumah lg best ork... wahahahaha.... my Az la org yg paling GUMBIRA mendengar berita ini agaknye. heheee......

menitis air mata enin tgk video nie... besarnye kebesaran Allah SWT...  terasa ingin sgt2 alami situasi mcm nie.. Ya Allah..permudahkanlah rezeki kami suami isteri.. kurniakan lah kami anak2 yang soleh dan solehah. Amen...



buat aidasulyawati...teman sekerja ku...
selamat mula kerja baru.
selamat menempuh suasana baru
selamat menempuh cabaran baru

aida da dpt federal... erm..bl lak giliran enin. smpai arini xde pun lg interview dr SPA. nak jugak. huhu... tp xmau federal. nak state je... xpe2...enin...chaiyok2x! rezeki kat mn2... insyaAllah..ada la tu...
start from tonite till tuesday...enin kena join training emunakahat. anjuran Pejabat Agama Negeri Terengganu kat Hotel Sri Malaysia Marang...
waaa....for da first time mlm ni smpai mlm esok bermalam tanpa hubby dicc. huhu... bley je klu enin nak ulang alik.tp nnt cian kat hubby berkejar2 nak ke tmpt keje lak pagi tu. da la nak ke marang dlm stgah jam lak. pastu nak kena patah blk dlm stgh jam ke tmpt keje lak... so...bl da fikir masak2.. better enin bermalam kat sn. xpela...makan minum tmpt tggl disediakan...
i need to attend dat training...sbb after dia...enin n azree lak yg akan take over kerje aida... yakni..maintaining e-munakahat system....

wah...terujanya... td waktu lunch hour... My Az dtg jemput enin. bukan tuk lunch sm2...tp tuk g beli broadband. hehe.... bestnye... lps nie leh la bertenet di rumah mertua lak. xla bosan sgt. btul jugak kata hanim nie... hanim penah ckp enin ngan tenet xdpt dipisahkan. My Az pun penah ckp... "nnt jgn terkawen ngan tenet sudahla..." ish..ngarut je kan... haha...

Salam 1 Malaysia... hehe...
rsnya lum terlambat enin nak wish selamat tahun baru nie.tahun ni sambut tahun baru ngan My Az. n harapnya biarla tahun baru ni jugak bertambahnya orang baru. InsyaAllah... kawan2 enin doakan enin jugak ye...



azam enin pada tahun baru nie......
  1. nak jadi isteri solehah n jadi isteri terbaik n lebih baik dr smlm n hari lps2 buat My Az.
  2. nak dengar kata My Az....sbb enin ni xdgr sgt kata hubby. dia ckp ape2..ada je enin menjawab. hehe...
  3. nak jadi insan yang lebih matang
  4. nak keje dgn lbh bersungguh
  5. nak propose new project pd company
  6. nak baby!!! insyaAllah....
  7. nak jadi insan yang berguna, yang lebih beriman, lebih bertanggungjawab s isteri n pekerja
  8. nak jadi pembantu setia My Az
  9. nak kaya raya! haha...
  10. nak cari keje yg gaji lebih dr 10K.. hehe...ada ke ye?? pengalaman x seberapa nak demand lbh2. hahaha....